Familieopstellingen – Systemisch Werk

Het zal zo’n 20 jaar geleden zijn toen ik voor het eerst in aanraking kwam met familieopstellingen. Ik had een vriendin die er erg enthousiast over was. Ik zag dat zij veranderde, stappen maakte in haar leven. Dat maakte mij nieuwsgierig. Ik meldde me aan voor een opstelling en had geen idee wat me te wachten stond. Twee dagen lang duurde de bijeenkomst, een heel weekend! Ik vond het spannend, abacadabra en keek voornamelijk toe vanaf de zijlijn. Met mijn opstelling wachtte ik tot het allerlaatste moment. Mijn vraag was “waar hoor ik thuis?”. Op verschillende plekken in mijn leven kwam ik het “lelijke-jonge-eendje-syndroom” tegen. Ik had vaak het gevoel niet thuis te horen op de plek waar ik was, in de relaties die ik had. Het patroon was me duidelijk, maar ik kon het niet thuisbrengen. Hoe kwam ik eraan en hoe kon ik het veranderen? De opstelling die voor mij gedaan werd was indrukwekkend, magisch en bij tijden ongelofelijk. Heeft het mijn leven veranderd? Ja, het was een begin van een heel proces. Een familieopstelling lost niet je problemen voor je op. Er vallen geen cadeaus uit de lucht en de wereld ziet er niet ineens volkomen anders uit. Maar als je werkelijk bereid bent om iets te doen met wat er tevoorschijn komt in een opstelling, dan is alles mogelijk. Ik voelde dat op een diepere laag iets wezenlijks in gang was gezet, alsof de lang gezochte puzzelstukjes op hun plaats vielen. Ik werd me meer bewust van mijn eigen verlangens, behoeften en drijfveren en ging andere keuzes maken. En nu, 20 jaar later, ziet mijn leven er volledig anders uit. Dat had ik toen niet voor mogelijk gehouden. ~ Jolanda Aoisanam ~

Bless the ones who walked before us.

In een familieopstelling maakt de cliënt een opstelling van een onderdeel van zijn/haar leven waarmee hij/zij worstelt (familie, relatie, groep, symptoom) en kiest een representant voor zichzelf en voor iedereen die bij het probleem betrokken is, bijvoorbeeld vader, moeder, broer. Dan plaatst hij/zij de representanten volgens zijn/haar innerlijk beeld en gevoel in de ruimte in relatie tot elkaar. Het magische is dat de representanten op hun beurt en op hun plaats toegang hebben tot de gevoelens en waarnemingen van de personen die zij representeren. De therapeut werkt in afstemming met de representanten om een goede oplossing voor het probleem te vinden zodat de natuurlijke stroom van liefde weer op gang kan komen. Ter afronding kan de cliënt plaatsnemen in de verbeterde opstelling, om die op hem/haar in te laten werken, hem/haar van alle emotionele verstrikkingen bewust te maken zodat hij/zij ze vervolgens los kan maken.

Wil je meer informatie, stuur dan een bericht aan welkom@hetzwanennest.com. Ik organiseer regelmatig opstellingendagen. Meestal live op locatie met mijn collega James Smith, andere keren online. Als je op de hoogte wilt blijven van komende opstellingendagen, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. Je kunt ook even in de Agenda kijken wat er op dit moment gepland staat.

Jolanda Aoisanam heeft meer dan 15 jaar ervaring in persoonlijke begeleiding en het begeleiden van groepen. Tijdens haar eigen zoektocht maakte zij kennis met verschillende spirituele tradities waarna zij zich wortelde in het Sjamanisme en het Keltisch Bewustzijn. De “Teachings of the Cauldron” zijn een belangrijke inspiratie voor haar werk en dagelijkse leven. Jolanda Aoisanam houdt zich o.a. bezig met het helen van transgenerationeel trauma door het faciliteren van Familieopstellingen en Systemic Rituals. Zij staat bekend om haar persoonlijke betrokkenheid, haar vermogen om door de uiterlijke schijn der dingen heen te kijken en haar toewijding om ons opnieuw te verbinden met de oude wijsheid die in ons allen verscholen ligt en wacht om herontdekt te worden.

James is als adviseur/trainer verbonden aan een jongerencommunicatiebureau (Youngworks) en daarnaast coacht hij young professionals bij hun ontwikkeling en uitdagingen in werk en leven. James: “Door het ervaren van de dynamiek van je familiesysteem vind je de stappen die je kunt maken om verder te komen in het leven, in werk of relaties. Dit heeft me veel opgeleverd en ik vind het mooi om anderen hiermee op weg te helpen.”

Jolanda Aoisanam Marks & James Smith