Het is vroeg in de ochtend op de dag van de Zonnewende. Een dag die we bewust gekozen hebben om een bijzondere vrouw te eren. Ze is onlangs 40 geworden en wil dit bewust vieren met een ritueel. Een initiatie om volledig “ja” te zeggen tegen haar moederschap. Ze is moeder van twee prachtige zoons, maar die worden groot waardoor ze steeds meer een stapje terug mag doen om hen de ruimte te geven zich te kunnen ontwikkelen tot prachtige jongemannen.

En, ze is meer dan letterlijk een moeder. Ze heeft haar sporen verdiend op carrièregebied en niet altijd via de makkelijkste weg de nodige levenservaring opgedaan. Met haar 40 jaren bevindt ze zich nu – net als de zon – op het hoogtepunt van haar leven. Ze mag stralen in haar volle glorie. Ze is precies goed zoals ze is. Er hoeft niets weg en er hoeft niets bij. Ze hoeft niet nog meer te studeren en diploma’s te halen. De tijd van groeien is voorbij en de tijd van rijpen is aangebroken. Ze hoeft niet meer hard te werken om zich te bewijzen, ze mag zich laten dragen op de stroom van het leven. Die zal haar precies daar brengen waar ze nodig is en waar haar gave welkom is. Dit is de tijd om haar ervaringen te delen met anderen, met hen die na haar komen. Het is de tijd om keuzes te maken. Te kiezen wat zij in het volle licht wil zetten, te laten zien wie zij ten diepste is en wat haar taak in dit leven is. Ze kan haar tijd en energie maar 1 x besteden. Ze besluit om dat met wijsheid te doen, om te luisteren naar wat haar hart haar ingeeft en waar haar lichaam haar toestaat te gaan.

Samen wandelen we het pad van haar ziel, vanaf het moment dat ze besloot opnieuw te incarneren. Via de conceptie en de geboorte, wandelen we door haar kindertijd naar de puberteit. Dan de overgang naar het vrouwenlichaam, uitgaan, studeren, vriendjes, haar eerste baan, de ontmoeting van haar partner, de geboorte van haar kinderen, het ongeluk…. Om tenslotte uit te komen bij het hier en nu. De beloftes die zij aan zichzelf doet, de intenties die zij heeft. Wij zijn dankbaar voor de mannen die naast ons lopen en ons steunen, ons de ruimte geven en zich dienstbaar opstellen opdat wij als vrouw in al onze grootsheid kunnen schitteren. We eren de aarde die ons draagt, het water dat ons doet stromen, het vuur van transformatie en Grote Adem die door ons heen ademt.

Tot slot werpen we een blik op de toekomst, op wie we willen zijn aan het einde van ons leven. Deze toekomst is nog ongedefinieerd en open. Het is aan ons hoe we voortgaan op ons pad, iedere stap die we nemen is een keuze en het is nooit te laat om van richting te veranderen.